Din katt behöver omvårdnad och uppmärksamhet
Det är viktigt att alla katter får en anpassad och stimulerande tillvaro, oavsett om de lever som innekatter eller har möjlighet till utevistelse. För katter som alltid är inomhus är det av yttersta vikt att de blir tillräckligt aktiverade och att de ges möjlighet att tillgodose sitt jaktbeteende. Alla katter behöver en säker och trygg plats att vila och sova på och de ska också beredas möjlighet att klättra, klösa och vässa sina klor.
Eftersom många katter är mer självständiga än hundar anses de ofta mer lämpliga för vår moderna, upptagna och fullbokade livsstil. Är du ofta hemma eller kommer katten få mycket tid ensam? Oavsett så får en katt inte lämnas utan tillsyn några längre perioder, den måste ses till minst två gånger om dagen – oftare om det är en liten kattunge eller om katten är sjuk eller skadad på något sätt. Den måste få mat, vatten och en ren kattlåda men också omsorg och sällskap. Om du reser måste du därför kunna ordna med kattens tillsyn när du är bortrest. Det är alltså viktigt att katten passar din livsstil och att din livsstil också passar katten!
Vad kostar det att ha katt?
En katt kan kosta allt från ingenting till tusentals kronor i inköp, beroende på hur du skaffar den. Om du köper katt från oss, är de alltid vaccinerade, ID-märkta och besiktigade vid leverans.
ID-märkning: I samband med att du tar hem din katt är det viktigt att du uppdaterar katten uppgifter med dina kontaktuppgifter på sverak.se så att du kan få tillbaka din katt om den kommer bort. Tänk även på att registrera din katt hos Jordbruksverket.se.
Försäkring: Det är en bra investering att försäkra sin katt. Vi har alla våra katter försäkrade i IF och du kan överta denna försäkring, men det är självklart frivilligt att välja ett annat försäkringsbolag. Olyckor och sjukdomar kan drabba alla katter och en försäkring är en god hjälp om olyckan är framme och katten behöver veterinärvård. En kattförsäkring kostar en liten summa varje månad, men om katten blir sjuk eller skadad kan det vara en ovärderlig hjälp.
Vaccination & Avmaskning: Detta och ev. avmaskning ska göras regelbundet och medför en viss kostnad. Vaccination görs alltid hos en veterinär, medan avmaskningsmedel hittar du på apoteket.
Kastrering: Kastrering är en engångskostnad och kan variera lite från veterinär till veterinär.
Utöver allt ovanstående tillkommer förstås kostnader regelbundet för tillbehör som foder och kattsand.
Avel eller kastrering?
Att bli uppfödare och avla på sin katt är ett stort beslut som kräver en del förarbete och utbildning. Är man inte dedikerad och har en plan, så ska man välja att kastrera sin katt - både för er dukull men framförallt för kattens skull.
Vi kan kastrera redan innan kattungen flyttar men det går även bra att göra efter. Man ska helst utföra kastrering innan kattungen blir könsmogen, dvs redan vid 4-5 månader. Detta eftersom att risker för exempelvis ljuvertumörer ökar redan vid första löpet, och risken att en hankatt markerar redan som ung finns.
Text kring avel tagen från SVERAK:
"Som uppfödare åtar du dig ett avelsmässigt ansvar gentemot rasen och kunskaper krävs i kattens skötsel, genetik och ärftlighetslära, sjukdomar, rasstandard, avel, ansvar mot kattungeköparen samt kunskap om FIFes och SVERAKs stadgar och regler och en del av de svenska lagarna. Uppfödning handlar inte om att reproducera katter. Målsättningen är rastypiska, friska och sunda katter, fria från defekter och med god mentalitet. Med andra ord – honkatt- likväl som hankattägaren tar stort ett ansvar när de använder sin katt i avelsarbetet. Varje individuell katts eller kattunges hälsa och välfärd ska stå främst i åtanke hos alla uppfödare och ägare av katter eller kattungar."
5 saker att tänka på inför beslutet att skaffa katt
Det här behöver du ha förberett samt noggrant tänkt över innan din nya katt kommer hem. Då kommer du och katten vara väl rustade för ett härligt liv tillsammans!
Se till att du kan…
7 saker du behöver skaffa innan katten kommer hem
När du får hem din kattunge
Grattis! Nu ska du hämta hem din nya familjemedlem.
Nedan hittar du lite tips för hur du ska göra den första tiden så lätt för kattungen som möjligt.
När du hämtar din kattunge ser vi helst att du ha med en transportbur.
Den första tiden borde ni ha gjort iordning ett rum som kattungen vistas i. Att flytta är läskigt och att komma till ett främmande hem kan också vara mycket att tänka på för den lille. Låt därför kattungen bli trygg på ett mindre område och bli trygga med er innan den får mer utrymme. Det är också bra med ett mindre utrymme så att kattungen hittar till allt - mat, vatten och till sin kattlåda. Lämna transportburen öppen och låt kattungen själv våga sig ut. När kattungen känns trygg och det inte varit några problem är den redo att kika på världen utanför. Men det kan fortfarande vara bra att låta kattungen sova inne på rummet under natten så ni har koll på den. Med fördel i ett sovrum så ni "umgås" även under natten. Händer det någon olycka eller att kattungen klöser på fel ställa osv är de viktigt att inte skälla på kattungen. Katter förstår mest troligen inte vad den gjort fel och därför kommer den bara tycka att du är läskig.
Ska ni introducera katten till ett hem där det redan finns andra katter eller djur? Det är då viktigt att du minskar stressen i den mån det går och kommer antagligen snabbast få välmående familjemedlemmar.
Det fungerar sällan att bara släppa ihop katter. Även om katten inte direkt visar det utåt kan det orsaka mycket stress för framförallt den befintliga katten som nu får en inkräktare i sitt revir. Katter ska INTE lösa det själva, och risken finns att det blir mycket underliggande irritation och eventuell ilska som kan visa sig långt senare när bägaren rinner över såsom slagsmål, felkissande, felbajsande, förstöring av möbler osv. Det bästa sättet att undvika detta är med en ordentlig introduktion. Skulle bråk hända i framtiden är också rekommendationen att man separerar och gör om introduktion så att inte den tråkiga händelsen är det katten minns och associerar med den andra.
Det är viktigt att ni kattsäkrar hemmet. En kattunge är ofta nyfiken och redo att upptäcka nya nivåer. Plocka bort giftiga växter, plocka undan sladdar eller kabelsäkra, gå igenom utrymmen där kattungen kan fastna.
Vi behöver ditt samtycke för att kunna hämta översättningarna
Vi använder en tredjepartstjänst för att översätta innehållet på webbplatsen, vilken kan samla in uppgifter om dina aktiviteter. Läs informationen i integritetspolicyn och godkänn tjänsten för att hämta översättningarna.